Статьи

Рецензія на фільм «Крістофер Робін»

З фільмом «Крістофер Робін» виходить дуже кумедний коло. фільму Марка Форстера не уникнути порівнянь з торішнім « Прощай, Крістофер Робін », Який, в свою чергу, багато чого взяв з« Чарівної країни »все того ж Форстера. Всі три - історії про те, що дорослішати завчасно не варто, про пошук простих радощів і вислизає дитинства. Досить прямолінійні, іноді навіть маніпулятивні, в загальному, справжні фільми-побратими. І тут легко провести паралель з класичним казковим тропом про «трьох братів»: коли старший хоч куди, середній і так, і сяк, а молодший ... А молодший - це «Крістофер Робін».

Фільм Марка Форстера виглядає як «отдіснеевленная» версія своїх попередників. Ми давно звикли до деякої наївності і навіть поверховості подібних картин, але «Крістофер Робін» примудряється дивувати - і далеко не в кращому сенсі. Герої вийшли зовсім однобокими, і актори тут зовсім ні при чому: видно, що МакГрегор намагається, але будь-яких намагань буде мало, коли твої діалоги на сто відсотків складаються з надихаючих цитат.

Місцева сюжетна канва про героя, який «запрацювався і не приділяє уваги сім'ї», напевно змусить вас вирішити, що « Брехун, брехун »Був написаний драматургічним генієм. Апофеозом цієї глобальної банальщини можна сміливо вважати лиходія з особою Марка Гетісс - щоб описати його персонажа, досить зібрати всі найпопулярніші кліше про злісних капіталістів. Тупий, хоче всіх звільнити, син президента компанії, в загальному, ви тільки назвіть - це все він.

Будь-які натяки на психологізм, якого було достатньо в оповіданнях Мілна, тут відшліфовані, всі кути старанно згладжені. Фільм неодноразово і вкрай наполегливо показує, що плюшеві говорять звірі - ні в якому разі не плід фантазії Робіна, а то як, не буде ж Disney знімати фільм про ментально нестабільного людини. Ця умовність вбиває добру половину тих можливостей, які історія про подорослішав Крістофера Робіна могла мати. Тепер це не фільм про людину, чий світ фантазії відчайдушно бореться з нудною дійсністю. Це пустячкового історія про те, як іграшковий ведмідь допомагає дорослій людині полюбити життя.

Але, мабуть, головна проблема «Крістофера Робіна» не в тому, що це наглухо стерильний і, прямо скажемо, дуже дурний фільм. «Чарівна країна» теж кілька солоденькі, але в своїй солодкавості вона послідовна і тому сприймається як кіно незбиране, переконливе. «Крістофера Робіна» ж базікає з боку в бік: від дурних дитячих жартів до похмурих військових флешбеков. Здається, що ти дивишся два абсолютно різні фільми одночасно, і почуття це зовсім не з кращих.

На тлі приземлених сірих кольорів неймовірний інфантилізм картини випинається ще сильніше, повністю ламаючи зв'язок між формою і змістом. І найприкріше тут те, що зачепив на хороше є - відкривають десять хвилин фільму так взагалі на межі з прекрасним. За короткий період нам показують всю передісторію Крістофера Робіна і роблять це ненав'язливо, одними лише візуальними образами. Але в самій картині нічого подібного немає, а до багатьох тем з вступу - як наприклад, горезвісним військовим флешбеки - «Крістофер Робін» взагалі більше не повертається.

Єдине, що залишається у фільмі постійним, - відмінне візуальне оформлення. Від Форстера важко було чекати іншого, він і в гірші моменти завжди був хорошим стилізатора, і «Крістофер Робін» відмінно це підтверджує. Кіно, при всіх його недоліках, шалено красиве. Поєднання приземлених квітів і настрою дитячої казки у відриві від контексту вражає, створює унікальний простір для історії, виділяє фільм на тлі нескінченних диснеївських «інтерпретацій» класики.

Якби не видатна візуальна постановка, картину було б важко додивитися до кінця, але Форстер-візіонер свою справу знає. Нехай і Форстер-режисер своє злегка призабув.

З 2 серпня в кіно.

Новости